Fietscursus Kempen weer van start

4 september 2020
Fietscursus Kempen weer van start

Tiende fietscursus in de Kempen van start

Vandaag start de tiende serie fietslessen voor statushouders in De Kempen (het zuidoosten van Noord-Brabant). De komende twee maanden vindt de cursus plaats in Gemeente Bergeijk. 

Sinds voorjaar 2017 geeft Fietsloket Nijmegen in zowel het voorjaar als het najaar fietslessen in een van de regiogemeenten van De Kempen. De cursussen vinden plaats in opdracht van KempenPlus (voorheen ISD De Kempen), het participatiebedrijf voor de inwoners van de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirscht en Reusel-De Mierden. Na de start in Oirschot (https://simsite.oirschot.nl/inwoners-oud/nieuws_45776/item/fietslessen-voor-vergunninghouders_92158.html) starten we inmiddels voor de derde keer in Bergeijk.  

Dit jaar pakken we het iets anders aan als gevolg van de Coronacrisis. Waar de lessen voorheen 2 uur duurden met een gemiddelde groepsgrootte van 8 tot 10 dames, hebben we de lessen dit voorjaar ingekort tot 45 minuten met een gemiddelde groepsgrootte van 3 á 4 dames, met een pauze van 15 minuten tussen de verschillende groepen. Hierdoor kunnen de dames sindsdien gedurende de les op een en dezelfde fiets aan de slag en kunnen de lesfietsen tussen de lessen door gedesinfecteerd worden.

De kortere lesduur in kleine groepen biedt ook ruimte voor flexibele invulling binnen de cursusreeks. Dit najaar doen we drie dorpskernen aan, te weten Bergeijk, Luyksgestel (zie foto) en Westerhoven. De dames hoeven nu niet 12 lessen lang van hun woonplaats naar de hoofdkern toe te komen. Dat biedt meer kansen voor dames die wat meer aan de randen van de gemeente wonen, want een afstand van 3 tot 10 kilometer afleggen naar de leslocatie is voor die dames een flinke uitdaging, zonder fiets en zonder auto in landelijk gebied. 

Op naar een nieuwe lichting fietsende statushouders eind oktober!